Bierweek 25-02: AI bier
AI IPA / AIPIA / DAIPA
Het brouwen van een AI bier. Wat moet ik me hier bij voorstellen? Ik heb dit benaderd door is het laten genereren van een recept door ChatGPT op basis van mijn prompt, maar een recept is geen bier, dat is een theoretische voorspelling over welke componenten in het bier zitten, en dan nog, als je het recept volgt, maar je maakt een fout of er zit een fout in je systeem (vuile slang), komt er waarschijnlijk niet uit wat het recept bedoeld heeft.
Ik heb dus gevraagd aan ChatGPT om mij een recept te geven voor 'de beste Double IPA', daarna heb ik het gevraagd het hoparoma nog meer te versterken en de toegevoegde suikers weg te halen. Onderin vind je het volledige recept. Maar dan de vraag: wat is de 'beste' IPA, hiervoor zou ChatGPT bronnen kunnen raadplegen als Untappd of Ratebeer en krijg je een collectieve subjectieve collectie van meningen of waarderingen over wat het lekkerste bier is in de categorie Double / Imperial IPA (zie ook: Imperial IPA). Daarnaast heb je nog de grote wedstrijden als the World Beer Cup, de Dutch Beer Challenge of de Brussels Beer Challenge, maar is het dan ook het beste? Wat is eigenlijk 'beste', ik vind zelf: lekker, binnen stijl en constant van kwaliteit. Dan hebben beide bronnen alleen maar 'lekker' meegenomen. Er zijn overigens wel een hoop brouwers die met trots hun gebruikte hoppen op het etiket of op Untappd plaatsen, iets wat een belangrijk component is een goede IPA.
Daarnaast is een goed gewardeerd bier op deze websites niet te vertalen naar een recept. Een recept wordt vaak geheim gehouden door de brouwer, alsof elke andere brouwerij het dan zomaar na kan maken.. Dus voor recepten zullen we naar een andere bron moeten, er zijn meerdere bronnen die recepten publiceren, zo heb je bijvoorbeeld brewersfriend.com, hier worden recepten gerated. Maar ook het hobbybrouwen forum of the American Brewers Association, waarin, door een community van homebrewers, recepten worden gedeeld, waarvan het bier een prijs heeft gewonen in een brouwwedstrijd. Hee, dat neemt 'lekker' en 'binnen stijl' in acht. Dit biedt dus meer kans als goede bron voor een 'best' beer.
Als laatste is er nog de brouwkunst, een goed recept maakt geen goed bier, dat doet de brouwer. Vervolgens moet elk bier wat gebrouwen wordt met dit recept ook geanalyseerd worden en moet deze data beschikbaar zijn, en die is er zeker niet. Daarom bestaan er ook sommeliers, die het gebrouwen resultaat kunnen beschrijven op kenmerken en afwijkingen.
Toch heb ik erg genoten van het brouwen van dit recept en is er een mooi bier uitgekomen, het heeft wat weg van Dr. Raptor van brouwerij 't Uiltje, dus wie weet waren zij stiekem koplopers in het gebruik van AI (al gebruikt marketing de term erg graag) of hebben ze genoeg prijzen gewonnen samen met andere bieren die hier op lijken.
====== HIERONDER HET RECEPT VAN CHATGPT ======
To create a Double IPA with the most intense hop aroma ever brewed, we'll push the boundaries even further, utilizing advanced techniques and maximizing hop additions. Here's the recipe:
Ingredients (pushing the limits for hop aroma):
Malts
- 12 lbs (5.4 kg) Pale Malt (such as 2-row)
- 1 lb (0.45 kg) Munich Malt
- 1 lb (0.45 kg) Crystal Malt (40L)
- 1 lb (0.45 kg) Carapils or Carafoam Malt
Hops
- 2 oz (57 g) Magnum Hops (bittering, 60 minutes)
- 4 oz (113 g) Citra Hops (flavor, 10 minutes)
- 6 oz (170 g) Citra Hops (aroma, 5 minutes)
- 4 oz (113 g) Amarillo Hops (aroma, whirlpool/steep at flameout)
- 6 oz (170 g) Mosaic Hops (first dry hop, added during active fermentation)
- 6 oz (170 g) Galaxy Hops (second dry hop, added post-fermentation)
- 4 oz (113 g) Nelson Sauvin Hops (third dry hop, added post-fermentation)
- 4 oz (113 g) Simcoe Hops (fourth dry hop, added post-fermentation)
Yeast
- 1 packet of American Ale Yeast (such as Safale US-05 or Wyeast 1056)
Others
Instructions (maximizing hop aroma): In addition to the previous adjustments, here are further enhancements:
- Hop Schedule Optimization: Utilize a staggered hop addition technique during the boil, adding hops at various intervals to extract maximum aroma while minimizing bitterness.
- Whirlpool/Steep Enhancement: Extend the whirlpool/steep duration to 30-40 minutes after flameout to extract as much aroma as possible from late hop additions.
- Dry Hop Intensity: Increase the amount of dry hops significantly, utilizing multiple hop varieties in multiple stages post-fermentation. This ensures prolonged contact with hops, maximizing aroma extraction.
- Dry Hop Frequency: Implement multiple dry hop additions at different stages to build layers of hop aroma complexity. Consider adding dry hops every 2-3 days post-fermentation for a total of 2-3 weeks.
- Dry Hop Method: Utilize advanced dry hopping techniques such as hop cannons or hop rockets to achieve better hop-to-beer contact and improve aroma extraction efficiency.
- Hop Selection: Choose hop varieties known for their intense and unique aroma profiles, such as Citra, Mosaic, Galaxy, Amarillo, Nelson Sauvin, and Simcoe, to create a dynamic and multifaceted hop aroma.
By following these advanced techniques and pushing the limits of hop additions, you'll create a Double IPA with an unparalleled, mind-blowing hop aroma that sets a new standard in hop-forward brewing. Enjoy the aromatic explosion of your supercharged brew!