Vergisten
Bij vergisting worden suikers omgezet in alcohol. Bij bierbrouwen kennen we drie vergistingstypes:
- Bovengisting of hoge gisting - 15-25 °C (Ale, Dubbel, IPA, Stout, etc.)
- Ondergisting of lage gisting - 4-12 °C (Pils, Lager, Bock, etc.)
- Spontane vergisting - ongecontroleerd (Lambiek, Kriek, Gueuze)
Er bestaan ook recepten waarin een combinatie van de vergistingstypes gebruikt worden, er wordt dan in een andere vergistingsfase een ander type toegepast, hieronder staan de drie vergistingsfases:
- Hoofdvergisting
- Secundaire vergisting / lagering
- Vergisting op fles
Brouwerijen die hergisten op fles gebruiken tegenwoordig vaak bottelgist, wat niet gelijk is aan de gist uit hun hoofd- en secundaire vergisting zodat hun gist geheim blijft.
Brouwerijen die hun 'echte' gist op de fles doen zijn onder andere: Schneider Weisse (Original Hefeweizen), Westmalle (Dubbel en Tripel), La Chouffe, Gulden Draak, Chimay, La Trappe (Dubbel en Tripel) en Karmeliet.