Bierweek 17-2: Tripel

Kevin van Hoorn

Tripel / Triple

Voor week 2 in 2017 drinken we een Tripel. Een Tripel is zoals het bier van week 1 (Dubbel) vaak bij een trappisten- of abdijbrouwerij te vinden. Een Tripel is een typisch bier uit de Belgische biercultuur en is zwaarder in alcohol dan de Dubbel. Het alcoholpercentage moet tussen de 7,5% en 9,5% liggen, maar zal niet moeilijker te drinken zijn dan een Dubbel. Aan een Tripel worden vaak extra suikers (tot wel 25% van de stort) toegevoegd die er voor zorgen dat het alcoholpercentage omhoog gaat maar niet meer body bevat. Body gaat over de volheid van een bier, zoals je een 'zwaar' brood kunt hebben bijvoorbeeld.

In een Tripel vinden we geuren die kruidig en fruitig kunnen zijn, deze geuren mogen niet te scherp zijn. De fruitigheid kan als citrusachtig, banaanachtig of ander fruit worden waargenomen. In een Tripel worden vaak kruiden (veelal koriander) toegevoegd, maar dit is niet noodzakelijk. Ook bij een Tripel behoort er geen nadruk op hop gelegd te worden en geeneen geur of smaak zou moeten overheersen en het geheel moet als een bier in balans overkomen.

Een aantal voorbeelden van een Tripel zijn: