Bierweek 18-25: Milkshake IPA

Kevin van Hoorn

Milkshake IPA / Lactose IPA / ShakePA / Milk IPA

Na lang van weggeweest toch weer een bier van de week. Met in de schijnwerpers: de Milkshake IPA. Een bierstijl die elke Amerikaanse craft brouwerij al gebrouwen heeft of in de planning heeft staan. Een stijl die eigenlijk te bizar is voor woorden, want hoe kun je zo'n zoete en bittere smaak ineen krijgen? Zoet overruled je bitterheid helemaal weg, gebruik maar eens caramelmout in je IPA! :(

De naam 'milkshake IPA' dekt al volledig de lading, het is een IPA die smaakt en drinkt als een milkshake. Deze milkshake trekken komen meestal in de basis door de toevoeging van vanille en lactose (melksuiker). Naast deze twee ingrediƫnten kun je ook nog denken aan biscuits of marshmellows als smaakmakers. Maar hoe krijg je dan toch dat IPA karakter in het bier? Voor dit type IPA wordt gewerkt met de Amerikaanse hoppen die een tropisch karakter hebben, denk hierbij aan Chinook, Mosaic of Simcoe. Deze fruitige geuren en smaken herkennen echte IPA-drinkers wel. Om deze geuren te krijgen moet er natuurlijk een hoop ge-dry-hopped worden.

Naast de smaak heeft de milkshake IPA een troebel (cloudy) uiterlijk, net zoals een New England IPA. Deze cloudiness is afkomstig van de toevoegingen aan de stort zoals: haver, gerstvlokken, tarwemout of (de goedkope flut-manier van) bloem. Deze cloudiness zorgt voor een licht gekleurde licht-ondoorlaatbare muur van bier in het glas. Naast deze kleur van het bier moet de schuimkraag mooi wit en vol zijn, zoals de slagroom op een milkshake.

Omdat al dit nog niet gek genoeg is in Amerika worden de Milkshake IPAs natuurlijk uitgebracht in allerlei smaken zoals: appel, aardbei, banaan en framboos. De smaken hiervan worden vaak als kunstmatige kleurstof toegevoegd en niet in fruitvorm omdat fruit zuur wordt en natuurlijke gisten bevat.

Een aantal voorbeelden van een Milkshake IPA zijn: