Bierweek 17-43: Wheat Wine

Kevin van Hoorn

Wheat Wine / Wheatwine / Tarwewijn / American-style Wheat Wine

Het bier voor deze week is een in Europa nog onbekende stijl, de Wheat Wine, De Wheat Wine is een tegenhanger van de Barley Wine (of gerstewijn). Waar de gerstewijn in 1870 voor het eerst het levenslicht zag als stijl uit de Verenigde Staten kwam de Wheat Wine vanaf 1980 in beeld ook met name in Amerika.

Een Wheat Wine bestaat, zoals Weizen uit minimaal 50% tarwe, om het een Wheat Wine te kunnen noemen zal het aandeel tarwe het hoogste gehalte moeten hebben. Een Wheat Wine heeft net zoals een Barley Wine een hoog alcoholpercentage van 9.0 - 14.0% en heeft een zacht en 'fluffy' mondgevoel zoals de Amerikanen het zeggen. De kleur en de bitterheid loopt ver uiteen, wel is het toevoegen van andere moutsoort van groot belang omdat tarwemout vaak slechts in 2 verschillende 'smaken' te krijgen zijn. Mout krijgt zijn karakteristiek door het op een bepaalde temperatuur te drogen, zie: moutsoorten. Voor gerstemout zijn er wel 40 verschillende typen, bij tarwemout houd het vaak op na 2, lichte tarwemout (3 EBC) en donkere tarwemout (10 - 15 EBC).

De typische smaken in een Wheat Wine zijn: brood, tarwe, honing/caramel en moutige aromas. Moutzoetheid en mondplakkerigheid kenmerken deze zware tarwejongen. De hopsmaak is niet sterk aanwezig en hier wordt ook niet op gefocussed, hoe zoeter of zwaarder het bier en hoe meer alcohol, hoe lastiger het ook is om een hop- of bittere smaak naar voren te laten komen. De gisting heeft gezorgd voor fruitige geuren en esters die het bier af maken. De kleur is alles vanaf goud tot en met zwart.

Zoals in de eerste alinea al stond is het een vrij jong bier, waarschijnlijk ontstaat uit de experimenten waarbij brouwers extremere versies wilde maken oudere biertypes, brouwers duiden zo'n extreme versie vaak aan met het woord 'Imperial', bekend van de 'Russian Imperial Stout'. Bij het brouwen van een zwaar bier als een Wheat Wine is het belangrijk rekening te houden met je gist. Veel biergisten stoppen en zijn moe wanneer het alcoholpercentage boven de 10% gaat komen, een aantal Ale-gisten halen de 11-12% nog. De alcohol die de gist aanmaakt is ook gelijk zijn vergif, net zoals elk levend organisme zal een overdosis alcohol je dood zijn, ditzelfde geldt voor de biergist. Op de website van Lug wrench brewing staan de toleranties van verschillende WhiteLabs gisten.

Een aantal voorbeelden van een Wheat Wine zijn: