Bierweek 17-29: Kriek (Lambiek)

Kevin van Hoorn

Kriek / Kriekenbier / Kersenbier / Kriek Lambiek / Kriek Lambique / Lambic Fruit

Deze week drinken we een uniek biertype, een biertype met een bijzondere nabewerking. Een Kriekenbier is een bier wat tot aan de navergisting gebrouwen wordt als een normaal bier. Na deze vergisting krijgt hij echter een lading krieken toegevoegd. Kriek is niet alleen het Belgische woord voor kers, maar het is ook een type kers. Zo worden ze ook 'Morel' genoemd, om deze dubbele betekenis te mijden spreken brouwers vaak over 'morellen'.

Morellen worden bijna alleen in juni verkocht, vlak na de oogst. Ze zijn ongeschikt om vers te eten en worden veel gebruikt in de keuken, naast sappen, jams en gelei's worden er dus mooie lichtzure bieren meegemaakt. Zo hoort een Kriek lichtzuur / rins te zijn, Het vergistingsproces zal eerst alle suikers uit de mout omzetten in alcohol, hierna ontstaat een vaak licht-alcoholisch bier (5%) met een mix van verschillende granen. Hierna worden de vruchten toegevoegd (350gr. p/liter is niet ongebruikelijk). De prijs van krieken liggen ook anders dan de echte kersen, krieken zijn maar € 3-4 p/kg, maar kersen zitten al gauw op € 10,- p/kg.

Er zijn twee soorten Kersenbier, het gewone kriekenbier waarin men van een tarwemengsel een licht blond bier brouwt en de Kriek Lambiek, een Kriekenlambiek is nog net niet uitgegiste lambiek waarin gekneusde volledige morellen worden toegevoegd. In een Kriek Lambiek worden vaak wat minder krieken toegevoegd, dit zit rond de 200gr. p/liter. Dit toevoegen van kersen zorgt ervoor dat de suikers die in de vruchten zitten, nieuw voedsel voor de gist zijn. De wilde gist van een lambiekbier gaat deze dan samen met de laatste suikers van de mout verder vergisten. Het vruchtvlees van de kers verteerd en pitten geven een houtig karakter aan het bier.

Een kriekenbier hoort zuur te zijn, een Kriek Lambiek nog zuurder. Een zoete kriek is een uitvergiste kriek waaraan later onvergistbare suikers worden toegevoegd. Het maken van een zoete Kriek is eigenlijk zonde, omdat het verkrijgen van mooi (gewenst) zuur ontzettend lastig is. Een oude Kriek Lambiek is de bewaarde variant die 18 - 36 maanden bewaard wordt, dit zorgt ervoor dat de kleine hoeveelheid suikers die nog aanwezig was vervaagt, het bier wordt lichter van kleur (lichter rood) en zal helderder worden.

Naast een Kriekenbier is het meest bekende fruitbier de Frambozen tegenhanger, Framboise Lambic is de naam hiervan.

Een aantal voorbeelden van een Kriek Lambiek zijn: