Bierweek 17-28: American Pale Ale

Kevin van Hoorn

American Pale Ale / APA / American Amber Ale / American Blonde Ale / Pale American Ale

Deze week staat de American Pale Ale op het programma. Een American Pale Ale is een Amerikaans type bier, het is blond en hoppig van smaak. Het is een bier dat veel op een IPA lijkt, er zijn echter grote verschillen die verderop besproken worden.

Een American Pale Ale is licht gekleurd, dit kan van geel tot oranje (licht amber) uitlopen, de kleur is maximaal 22 EBC. Het koolzuurgehalte mag niet te hoog, niet te laag zijn en het alcoholpercentage ligt tussen de 4.5 en 6.0%. De reden dat het alcoholpercentage vrij laag is, is omdat de focus bij een APA op de hoppigheid en bitterheid ligt en niet op de body en zoetigheid. Om een bier te krijgen van een hoger alcoholpercentage zou er dus meer mout (body, zwaar) of meer suikers (zoetigheid) moeten worden toegevoegd.

Het belangrijkste aan het maken van een APA is dat men louter Amerikaanse hoppen gebruikt. Eigenlijk bepaald de hopsoort dus het type Pale Ale dat gemaakt wordt. Amerikaanse hoppen zijn onder andere: Simcoe, Citra en Mosaic (= Simcoe + Nugget kruising). Hierbij zijn Simcoe en Mosaic een dubbeldoelhop en Citra een aromahop. Een APA wordt vaak flink gedryhopt met Amerikaanse hop. Deze hoppen geven vooral een sterk aroma af dat ruikt naar citrus, grapefruit of marmelade maar geeft ook een duidelijke grassige geur. Een lichte moutigheid kan wel herkend worden in de vorm van brood, toast of biscuit.

Bij het brouwen van een APA moet men ook rekening houden met het gebruik van de mouten. Niet alle mouten passen bij een APA, mouten die wel vaak gebruikt worden zijn Pale Ale mout, Crystal mout of aromamout. Blijf weg van Caramouten en Chocolademouten, deze nemen sterke smaken met zich mee die ongewenst zijn in de hopfocus van een APA. Door de zoetigheid of gebrandheid van deze mouten neemt de focus van de bitterheid af en de tong laat zich ook misleiden omdat zoetigheid sneller opgepikt wordt. Toch gebeurt het vaak dat een klein percentage caramelmout wordt toegevoegd, wat in deze stijl ook is toegestaan. Naast het mijden van Duitse en Engelse hoppen wordt ook vaak aangeraden niet de gist uit deze landen te gebruiken. Dit past simpelweg niet bij een APA omdat deze van Amerikaanse ingrediƫnten gemaakt hoort te zijn.

Op 25 februari 2016 heeft Brewdog al haar bierrecepten vanaf 2007 publiekelijk beschikbaar gemaakt. Het recept van de Dead Pony Club dat binnen stijl valt op smaak- en geurniveau staat onderaan deze pagina. De tweede reden dat dit recept is bijgevoegd is omdat het duidelijk inzicht geeft in het gebruik van de juiste hoppen. Helaas wijkt het alcoholpercentage wel af van de Nederlands voorgeschreven bereik.

Een aantal voorbeelden van een American Pale Ale zijn:

deadponyclub.jpg