Bierweek 17-26: Geuze Lambiek

Kevin van Hoorn

Geuze Lambiek / Geuze Lambic / Geuze Lambik / Brabants Zuur / Gueuze / n'n Geus

Omdat het aanstaande zondag voor het eerst 'Sour Sunday' is in Nederland, gaat deze week over een zuur bier. Sour Sunday is bedacht in Californië door brouwerij Jupiter (Berkeley, CA, US) vanwege de liefde voor 'Funky' bieren. Wat in Amerika zoiets betekend als, 'go wild' en niet alleen in de gisting, als je weet wat ik bedoel. Funky bieren resulteren bijvoorbeeld in een Double Citrus Dry Hopped Wodka Infused Double Saison. De Sour Sunday is in Nederland opgepikt door Jopen uit Haarlem en zij gaan dit elke eerste zondag van de zomermaand organiseren.

Een Geuze Lambic, is een typisch Belgisch bier dat over het algemeen wel bekend bij menig bierdrinker. Een zuur bier is iets wat je moet leren drinken, het is een heel ander smaakpallet dan de rest van de Belgische bieren. Waar in België meestal zoet de basissmaak is, is dat bij Geuze zuur. Een Geuze is eigenlijk een beerblend of gewoon blend, dat wil zeggen dat het een samenvoeging is van meerdere bieren, in het geval van een Geuze Lambic is dat van jongere en oudere Lambieken. Net zoals bij Blended Whisky, waarbij oude whisky's worden versneden met jongere, het samenvoegen van deze ouderen en jongere Lambieken of whisky's noemt men 'steken'. Lambiek is een bier wat specifiek uit de streek Zennevallei (Vlaams-Brabant, België) komt, in deze streek ligt ook de plaats Brussel. Een Lambiek ontstaat door de derde methode van vergisting namelijk de spontane gisting of wilde gisting, de reden dat dit vooral in die streek van België gebeurt is omdat de bacteriecultuur in die regio alleen voor die specifieke smaak kan zorgen. De bacterie met de belangrijkste rol in de Zennevallei is de Brettanomyces.

Een Geuze Lambiek is een geel/amberkleurig rins, zurig Belgisch tarwebier. Het bevat typisch tussen de 4.5 en 8.5% alcohol, wat een groot bereik is, maar door de versnijding dus uiteen kan lopen. De geur is naast zurig en rins ook boerderij-achtig of fruit-achtig, met boerderij wordt bedoeld dat je aardse geuren ruikt zoals een geit of een paard. Een geur van stal (hooi) is een afwijking die er echter niet in thuis hoort. Een smaak van een Geuze Lambiek kenmerkt zich door het zurige, fruitige karakter maar laat ook cider/sherry-achtige smaken en eiken/kurk/hout vrij. De hout-achtige smaken komen van het lange lageren op hout vaten (foeders) en de boerderij-geuren en -smaken komen vooral voort uit de zolder (buitenlucht). De gisting van het bier begint na het brouwen vanzelf, zonder dat de brouwer zelf gist toevoegt. Veel brouwers hebben een groot koelschip op de zolder van hun brouwerij waar het jonge bier wordt blootgesteld aan de bacteriën uit de lucht die door de kieren in het dak naar binnen kunnen.

Een Geuze Lambiek wordt typisch gemaakt met verouderde hop. Omdat een sterke, bittere smaak en geur van hop niet gewenst is gebruikt men overjaarse hop. Dit moet echter wel, zoals elke bruikbare hop, vrouwelijk en onbevrucht zijn. Vaak zijn de hopbellen 2-3 jaar oud en bruin gekleurd. De mouten voor een Lambiek zijn gemoute gerst en ongemoute tarwe. De naam Lambiek komt van de gemeente Lembeek, dat midden in de Zennevallei ligt. Geuze moet niet verward worden met Gose, een zeldzaam Duits bier uit Leipzig en Goslar.

Naast Geuze Lambiek wordt Lambiek bier ook gebruikt om Faro Lambiek (lambiekbier vermengen met kandijsuiker, hierdoor krijgt men een zoet-zurige smaak, het alcoholpercentage ligt tussen de 4.5 en 5.5%), Kriek Lambiek (Lambiek die nog niet volledig is uitvergist worden aangevuld met gekneusde volledige zure kersen (krieken in het Bels), de kersen hebben weer suikers die de gist ook omzetten in alcohol) en andere Fruitlambieken te maken.

Een aantal voorbeelden van een Geuze Lambiek zijn: