Bierweek 17-21: Irish Dry Stout

Kevin van Hoorn

Irish Dry Stout / Dry Stout / English Stout / Iers' Stout / Nitro Irish Stout

Door recent onderzoek in het land van oorsprong vertel ik graag iets over de Irish Dry Stout. Dit biertype is donker van kleur, vaak zwart, maar toch helder, mits het tapproces compleet is. De kleur komt van de zwaar gebrande gerst die wordt toegevoegd, samen met de andere moutsoorten. Een bruine mout zal ook vaak gebruikt worden om de donkerheid te ondersteunen, het gebruik van caramelmout dan weer niet, want dit zal een te zoete smaak afgeven, caramelmout bevat namelijk onvergistbare suikers die het eindresultaat uiteindelijk zoet zal maken. Iets wat bij een DRY Stout natuurlijk niet gewenst is.

Een Irish Dry Stout heeft, zoals een Porter (week 16) een relatief laag alcoholpercentage van 4.0 - 5.0%. Omdat het bier zo laag is in alcohol wordt de complexheid van de smaak ook gemaakt door het toevoegen van meer hop, de IBU mag dan ook tussen de 33 en 48 liggen. De geur die duidelijk overheerst is gebrande mout of koffie. Ook de licht zure smaak van de zwaar gebrande mout kan herkent worden naast de licht of zware bitterheid van zowel de mout als de hop. Andere smaken kunnen zijn: koffie, chocolade en drop. Fruitigheid of zoetigheid is niet aanwezig.

Zoals toegelicht in week 16, zijn Stouts een afgeleide van de Porter. Stouts hebben over het algemeen meer alcohol, bij de Irish Stout is dat niet zo, in 1817 werd er door Daniel Wheeler een nieuwe rooster techniek uitgevonden waardoor de prijs van bruine mout omlaag kon. Dit werd opgepikt door Arthur Guinness en hij begon met het brouwen van de Irish Stout in plaats van zijn Porter. Porters waren vroeger bruin, Stouts waren zwart.

Een Irish Dry Stout is laag in koolzuur en proeft erg romig. Deze romigheid komt onder andere door de manier van tappen, een Irish Stout heeft vaak naast CO2 ook stikstof in de tap zitten, stikstof zorgt voor een minder prikkelend, zachter en romiger mondgevoel. Stikstof zorgt ervoor dat er kleinere, fijnere bubbeltjes in het bier ontstaan. Zo heeft Left Hand Brewing (USA) in 2011 al hun stouts uitgebracht met een stikstof mix naast hun reguliere co2-bieren. Het recept van het bier bleef hetzelfde.

Volgens Guinness duurt het tappen van haar Guinness Draught precies 119,53 seconden. Afgerond is dit 2 minuten. Deze tapmethode is pure marketing, een Guinness hoeft geen pauze, althans, dit doet niks af aan de smaak. Het verhaal is ontstaan toen de brouwerij overstapte van houten naar metalen vaten en het publiek overtuigd moest worden van dezelfde kwaliteit. Er zijn echter Guinness-drinkers die zweren bij de rust in het tappen omdat het de schuimkraag voller zou krijgen. Alle barren in Ierland zijn in ieder geval overtuigd dat jouw bier 2 minuten gaat duren om te schenken.

Nog even kort over Ierland: alle bieren zijn Ales (bovengistend) en bevatten vaak minder dan 6% alcohol. De keuze stopt vaak na: Pale Ale, Red Ale en Black Ale (Stout). Zwaardere bieren hebben dit eiland nog niet bereikt.

Een aantal voorbeelden van een Irish Dry Stout zijn: