Bierweek 17-15: Alt

Kevin van Hoorn

Alt / Altes / Altbier / Düsseldorfer Altbier

Voor deze week staat het type Alt op het programma. Een Alt is een biertype wat zijn oorsprong in Düsseldorf vindt, het bier wordt dus ook vaak geassocieerd met de plaats. In Düsseldorf staan er nog maar een paar brouwerijen en deze staan voornamelijk in de altstadt (Brauerei zum Schlüssel, Brauerei Kürzer, Uerige Obergärige Hausbrauerei en Brauerei im Füchschen), 1 brouwerij staat erbuiten, de welbekende Brauerei Schumacher. Schumacher heeft wel een pub in de Altstadt, genaamd: Im Golden Kessel. Naast deze 5 brouwerijen bestaan er nog 3 Alt-brouwerijen in en rondom de stad. Een Alt heeft overeenkomsten met een Engelse Pale Ale en de Spéciale belge (Bierweek 10), Het grootste kenmerk waarin de Alt zich onderscheidt is zijn bitterachtig karakter. Het grootste aandeel van Alt verkocht in Europa is de Diebels Alt, Diebels is een brouwerij onderdeel van InBev en produceert de meeste (export)liters.

Een Alt is een amber tot koperachtig bier met een evenwichtig aandeel in caramel en hoppig(-zoetig). Er kan af en toe een lichte metaalsmaak waargenomen worden. Het bier is erg dun in de mond (zoals pils of Saison) en heeft een lichtdroge smaak. Een Altbier is tegenwoordig gelagerd op lage temperaturen, waarom tegenwoordig? Omdat vroeger de Alt ook bovengistend was. Het kouder vergisten van bier was vroeger alleen mogelijk in de winter, omdat de buitentemperatuur toen lager was. Later is men ook actief kunnen gaan koelen door temperatuurkelders of gecontroleerde temperaturen in lagertanks toe te passen.

Een Alt wordt soms ook verkocht als ongefilterd (zoals alle grote pilsfabrikanten in Nederland tegenwoordig), een voorbeeld hiervan is de: Uerige nicht filtriert. Daarnaast wordt twee maal per jaar een sterkere variant gebrouwen (6.0% alcohol in plaats van de gebruikelijke 4.5 - 5.0 %), dit wordt 'Sticke', 'Stike' of 'Latzenbier' genoemd. Het bier wordt gebrouwen met meer mout en meer hop, zodat het alcoholpercentage omhoog gaat (en de caramelsmaken). Om de evenwichtigheid met de hop van Alt te bewaken wordt er ook meer hop toegevoegd. Sticke wordt vaak op de derde dinsdag van januari en oktober gebrouwen. Als laatste is er nog de 'DoppelSticke' of 'das leckere Dröppke' (vertaald: lekkere druppel/drupje) dat eigenlijk voor de Amerikaanse markt bedoeld is, dit bier is 8,5% in alcohol.

De tegenhanger van de Alt is de Kölsch uit Keulen, deze bieren lijken echter nauwelijks op elkaar, maar omdat Keulen en Düsseldorf altijd al rivalen zijn, zijn hun bieren dus ook een rivaliteit. In Amerika bestaan er veel alternatieven op deze stijl, zoals de: Wild Horse Ale, Copper Alt, Olde Number 22, Ctrl+Alt+Del of Alt-eration. Al deze bieren zijn afgeleiden van de omschrijving van een Alt, maar wijken af in hoeveelheid hop en/of alcoholpercentage. De meeste bekende Alt van Nederlandse afkom is de Venloosch Alt van brouwerij Lindeboom.

Let op: Altbier is in Nederland slecht verkrijgbaar, plan uw rit naar Duitsland op tijd!

Een aantal voorbeelden van een Altbier zijn: