Bierweek 17-14: Meibock

Kevin van Hoorn

Meibo(c)k / Lentebo(c)k / Maibock / Helles Bock / Heller Bock / Voorjaarsbo(c)k / Paasbo(c)k / Pale Bock / Spring Beer

Deze week drinken we een Meibock (of Lentebok). Een Meibock is net als andere bokbieren een ondergistend bier, er zijn echter geen regels voor, dus enige uitzondering daar gelaten. In tegenstelling tot de herfstbok is een Meibock vaak lichter van kleur, bockbieren zijn seizoensbieren en worden in een bepaalde periode gebrouwen en verkocht. Meibock wordt traditioneel vanaf de vastentijd tot en met mei verkocht. Een Bock vindt zijn oorsprong in Duitsland en in de 14e eeuw werd er in de plaats Einbeck in noord-Duitsland al bockbier gebrouwen. Alle huidige variaties stammen af van de traditionele bock (of Herfstbock). Zo zijn er naast Meibock en Herfstbock ook Doppelbock (zwaardere herfstbock), Eisbock (koud gedestilleerd bockbier), Weizenbock (bockbier met tarwe) en Festbock (Langer gelagerde Maibock, vooral bekend in Oostenrijk).

Een Meibock heeft een alcoholpercentage tussen de 6,5 en 7,5% en is licht van kleur (blond) tot licht amber. De bitterheid verschilt heel erg, traditioneel zat er in bokbier hop, maar was het geen overheersende smaak. Tegenwoordig wordt er vaker dryhopping toegepast of met andere of meer hopsoorten gewerkt om zo een bitterder en/of fruitiger bier te krijgen. Waar bij een Herfstbock de caramelsmaken duidelijk naar voren komen, heeft een Meibock zoetige en bitterige smaken. Wanneer een Meibock bovengistend wordt gebrouwen kunnen er kruidige of fruitige smaken naar voren komen, ook deze smaken mogen niet overheersen.

Vroeger werd Meibock in de winter gebrouwen en gelagerd en voor het eerst getapt wanneer de lente begon. Tegenwoordig komt het ook nog veel voor dat brouwerijen hun 'nieuwe' Meibock, met beginnend lekker weer op diverse festiviteiten kunnen presenteren. In Duitsland worden ook Rauch Maibock's gemaakt. Dit zijn bieren waarin gerookte mout wordt gebruikt tijdens het brouwen om zo een rokerig en turf-achtige smaak te krijgen.

De Duitse Maibock is vaak nog moutiger en licht bitterder dan de Nederlandse versies, naar het originele recept. De Nederlandse Meibocks hebben meer raakvlakken met de Belgische biercultuur. Desalniettemin mogen er in Nederland ook mooie Meibocks op de markt verschijnen. Een geschikt gerecht bij een Meibock is ham (met honing), gebraden varkensvlees (met appel) en worteltaart. Ook gerechten waarin gegrilde asperges of lente-ui (of bosui of salade-ui etc.) voorkomen zijn geschikt als foodpairing.

Een aantal voorbeelden van een Meibock zijn: