Bierweek 17-13: Belgisch Witbier
Belgisch Witbier / Belgisch Tarwebier / Bière blanche / White Beer / Wheat Beer
Het zonnetje breekt door, tijd voor een zomers biertype, (Belgisch) Witbier! Een Belgisch Witbier heet eigenlijk gewoon Witbier, de reden dat er soms 'Belgisch' voor staat is om de verwarring met Weißbier (of Weizenbier) te voorkomen. Een Belgisch Witbier is een bovengistend bier met meer tarwe dan in andere biersoorten, Het voornaamste gedeelte is nog steeds gerst. Veel brouwerijen en voorschriften vertellen dat de verhouding gerst tot tarwe 50/50 moet zijn, maar in de praktijk is het aandeel tarwe vaak lager, ook wordt er vaak haver gebruikt. Er is ook geen controle op en de verhouding van de hoeveelheden hoeft niet vermeld te worden. De troebele kleur komt van slapend / dood gist of van de proteïnen uit de mout. Witbier wordt soms nog steeds gebrouwen met gruit, maar mag ook met hop gebrouwen worden. Wat wel heel herkenbaar is aan een Witbier is dat het gebrouwen wordt met ongemoute tarwe en haver.
In een Witbier komen de geuren van tarwe naar boven, daarnaast sinaasappel en koriander. Dit zijn ook gelijk de twee meest toegevoegde ingrediënten naast hop. De smaak is zoetig en licht zurig/fruitig door citrus en een lichte bitterheid kan herkend worden. Witbier is al heel oud en werd vroeger met allerlei verschillende kruidenmengsels in plaats van hop gemaakt. Na de Middeleeuwen tot ongeveer 1960 was het bier bijna volledig verdwenen, maar teruggebracht door Pierre Celis onder de naam 'Hoegaarden' (toen: 'Oud Hoegaards' van brouwerij 'De Kluis'). In 2007 is de brouwerij opgegaan in AB InBev, door wijzigingen in het recept om goedkoper te kunnen brouwen is de echte Hoegaarden-smaak verloren gegaan. Celis startte in de Verenigde Staten (Austin, Texas) een nieuwe brouwerij: Celis Brewery en brouwde hier onder andere de Celis White (de 'originele' Hoegaarden), Deze brouwerij is daarna verkocht aan Miller. Sinds 2012 heeft de dochter van Celis, Christine Celis, de naam Celis Brewery weer in handen gekregen en is deze in België gaan voeren.
Witbier heeft veel familie in Duitsland, zo is er een 'Berliner Weisse', die veel zuurder en droger is en er is Weizenbier, wat alleen met speciale Weizengist gemaakt kan worden, hierover binnenkort meer. Andere bieren die een lichte overeenkomst (kunnen) hebben zijn: Lambic en Gose. Sinds 2006 wordt Witbier met grapefruit gebrouwen om zo een Rosébier te maken. Brouwerij Haacht gebruikt haar eigen witbier voor veel verschillende fruitbieren, zo is er een Mystic Perzik, Mystic Krieken (kersen) en Mystic Lemon (Radler).
Om een witbier te brouwen gebruikte men vaak de gist van Hoegaarden, echter is de gist uit de fles tegenwoordig niet meer bruikbaar, maar nog wel te koop in een buisje bij de Zeeuwse Gistbank.
Een aantal voorbeelden van een Belgisch Witbier zijn:
- Brouwerij van Hoegaarden - Hoegaarden Blanche
- Brouwerij Van Steenberge - Celis White
- Brouwerij Haacht - Mystic White
- Bierbrouwerij De Koningshoeven - La Trappe Witte Trappist