Bierweek 17-4: Barley Wine

Kevin van Hoorn

Barley Wine / Gerstewijn

Voor deze week staat de Barley Wine op het programma. Een Barley Wine (NL: Gerstewijn) is een zwaarder bier, zwaarder in alcohol en in body. Het heeft zijn naam gekregen omdat het een alcoholisch drankje was met een alcoholpercentage vergelijkbaar met wijnen, het alcoholpercentage ligt daarom tussen de 8.0% en 12.0%. Een Barley Wine kan volgens twee stijlen gebrouwen worden, een Engelse Barley Wine en een Amerikaanse Barley Wine. Het grootste verschil zit hier in de gebruikte hopsoorten, dit verschil is te merken in geur en smaak. Een vergelijkbaar type in België kan de Belgian Strong Dark Ale zijn, de reden dat dit toch een ander type is, is vanwege de gist die gebruikt wordt voor de stijl. De kleur is te omschrijven als (donker) koper, roodbruin of donkerbruin.

Een Barley Wine heeft een wat lager koolzuurgehalte dan gemiddeld en is een bier vol body, door het hoge alcoholpercentage is het mondgevoel plakkend en is de smaak zoet, caramelachtig. Als het goed is ruikt men allerlei kruidigheid en verschillende soorten fruit zoals rozijnen, pruimen of vijgen. De smaak is vol, zoet en moutig. Er kan ook gekozen worden om er een lichtere hoppige smaak aan te geven, dit komt mede door de dryhopping. Al blijft de bitterheid laag voor een biertype van deze hoeveelheid alcohol.

Barley Wine is een bier wat goed bewaard kan worden, dit wordt vaak gedaan in houten vaten, ook wel Barrel Aged genoemd. Een variatie op Barley Wine is een Wheat Wine, hierbij is grote hoeveelheid tarwe toegevoegd in de moutstort. Het recept voor een Barley Wine wordt ook vaak gebruikt als basis voor een winter- of kerstbier.

Een aantal voorbeelden van een Barley Wine zijn: